A különféle szerkezeti anyagok tartós összeépítése az ipari gyakorlat mindennapos feladata. Ennek  egyik legelterjedtebb formája a ragasztás. A ragasztó segítségével az eltérő tulajdonságú és felületű anyagok között olyan tartós kötés alakítható ki, mely ellenáll a sokirányú mechanikai (szakítás, nyírás, nyúlás, nyomás) hőmérsékleti, vegyi stb. igénybevételnek.

A nagyszámú szerkezeti, anyag – fém, fa, műanyag, textil, üveg, kerámia stb. – a sokfajta igénybevételi követelmény eleve lehetetlenné teszi, hogy egy ragasztóval minden ragasztási feladat megoldható legyen. Több célra alkalmas ragasztók ugyan ismertek, de univerzális ragasztó nem létezik. Mint minden műszaki feladatnál, itt is a kellő anyagismeret ad útbaigazítást az optimális megoldás kialakításához.

Fugázó- és tömítőanyagok

Különböző szerkezeti anyagok összeillesztésénél lévő hézagok megszüntetésére, tömítésére alkalmazzák a fugázó- és tömítőanyagokat. A vízálló tömítéssel megakadályozható, hogy a nedvesség a réseken keresztül a burkolóanyag mögé kerüljön, és ott penészedést és egyéb károsodást okozzon.

A főleg szilikon műgyanta alapú készítmények víz- és hőállóak, és kültéri igénybevételre is alkalmasak. Két alaptípus ismert: az ún. acetátos fajtánál a térhálósodás (kikeményedés) folyamán ecetsav szabadul fel. Ennek korrozív hatása miatt ezek az anyagok közvetlenül vas és acél felületekre nem alkalmazhatók. Ezeken az anyagokon a keményedés után más anyagok, festékek nem tapadnak, a felület nem festhető át. Ha színes felületet szeretnénk, akkor anyagában színezett terméketkell használnunk.

A másik csoportnál a kikeményedés folyamán nem képződik korroziv melléktermék. Ezeket semleges (neutrális) anyagoknak nevezik. Nem korrozívak, tehát vas és acél felületekre is felhasználhatók, és átfesthetők.

Mindkét anyag tartalmaz fungicid (penészgátló) adalékot, ami a nedves-meleg körülmények között is tartós tömítést eredményez. Az akrilát műanyag diszperziót tartalmazó fali fugázóanyag vakolatrepedések és panelhézagok elasztikus tömítésére alkalmas.