kandalloepites

0670 420 19 04

Máris hívhat!

kapcsolat@jomesterur.hu

Keressen emailen

Kandalló, kandalló építés a Jómestertől

A kandallóépítés és a kandalló ma már nem csak egy alternatív fűtési eszköz a gázfűtés kiváltására, hanem egy hangulatos otthon ékköve is lehet. A kandalló meghatározza az egész szoba stílusát, hangulatát. Emellett nem elhanyagolható szempont a kandalló építés során, hogy egy fárasztó nap után Ön hazatér, és a kandalló lángjaiban gyönyörködve maga mögött hagyhatja a felgyülemlett stresszt, kellemesen ellazulhat.

Kandalló és kandalló építés akár egyedi igényekre

A kandalló építés során a nyitott tűzterű  kandalló lehetőleg száraz keményfával fűtendő. A száraz keményfa égése tökéletesebb, és a kandalló nagyobb hatásfokkal üzemeltethető. A keményfák közül a legjobb a bükkfa, tölgyfa, akácfa, kőrisfa, égerfa, és az összes gyümölcsfa. Puhafát (nyír, hárs, fenyő, nyár és jegenye) nem érdemes használni, mert gyorsan elég, sok a hamuja, és hamar kihűl a parazsuk.

Kandalló használat

  • A fatüzelésű kandallónál  fontos, hogy a kandalló elé mindig tegyünk hidegburkolatot, mivel a fa elégetése során szikrák és apró zsarátnokok pattanhatnak ki.  
  • A kandallófát a kandalló tűzterének megfelelően 30-60 cm hosszúságúra vágjuk. Száraz helyen tároljuk. Túlságosan  ne szárítsuk ki!
  • Ha fával fűtünk a kandallóban, a fahamut nem kell eltávolítani, hagyjuk a rostélyban. A rostélyt a fűtési szezon befejezésekor azonban takarítsuk ki. A hamut szedjük ki, de előtte permetezzük le vízzel, hogy ne porozzon. A fémrostélyt alaposan keféljük le.
  • A kandalló fémrészeit mosószeres vízzel dörzsöljük át. A rézből készült rácsot szalmiákszeszes vízben mossuk le, töröljük szárazra és fényesítsük.
  •  A kandalló külső részét az anyagától függően (márvány, tégla, csempe stb.) tisztítsuk mosószerrel, ecettel, vízzel. Előfordulhat, hogy a koromfoltot csak erős szálú súrolókefével tudjuk eltávolítani.