A felújított lakásoknak átlagosan húsz százalékkal magasabb az értéke a felújítást követően, mint felújítás előtt. Hogyan újítsunk fel, hogy a befektetett munka meg is térüljön?

A tények: Budapesten egy felújított lakás ára a korábbi árhoz képest akár ötödével is növekedhet. Vidéki tapasztalataink szerint azonban az összeg akár duplájára is emelkedhet. Ennek következtében nem árt, ha az eladásra szánt otthont vonzóbbá varázsoljuk.

Semmiképpen nem érdemes azonban komplett felújítást végezni eladás előtt, mert tapasztalatok szerint a ráfordított összeg maximum 50 százaléka érvényesíthető eladáskor.  Ez alól kivételt képeznek a luxuslakások, amelyek eladásakor sokat nyom a latban a kicsinosított külső illetve belső, ami esetében már megtérül a befektetés.

A budapesti Jómesterúr által végzett lakásfelújítások alatt kiderült: a teljes felújítás költségéből akár 40 százalék megtakarítható, ha gondosan megtervezzük, miként akarjuk a lakást felújítani. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ehhez szükséges anyagokon nem szabad fukarkodni, könnyen hátrány lehet abból, hogy olcsó és gyenge minőségű anyagokat használtunk az átalakításkor. 

A felújítás sok esetben nem annyira a lakás értékét növeli, inkább az eladhatóságát javítja. A felújításra szánt összeget érdemes a lakás árkategóriájához igazítani, vagyis egy panellakásnál elegendő középkategóriájú anyagokat használni, mivel az ilyen lakásra vadászók nem fizetik meg a kiemelkedően jobb minőséget.

Tekintve, hogy egy panellakás átalakítása nem nyújt túl sok lehetőséget, törekedünk arra, hogy energiatakarékossá valamint komfortossá tegyük. Mindenkép orvosolni kell a legfontosabb problémákat. Ilyen a nyílászárók elöregedése, mivel ha ezek nem zárnak tökéletesen sok hőt távozik a lakásból – így drágább a fenntartása. Az energetikai besorolás természetesen befolyásolja az árat, ezért a hőszigetelés akkor is javasolt, ha nem eladásra, hanem csak magunk kényelmére látunk hozzá a feljavítási munkálatokhoz.

Legyünk tisztában azzal, hogy a felújított lakásra nagyobb a kereslet, mivel az új vevő nem szeretne még felújításra is költeni. E helyett sok esetben hajlandó többet is fizetni, még akkor is, ha korábban kisebb összeget tervezett be a lakásvásárlásra.  A komfortérzetet emelő módosítások megtérülnek, a drága és egyedi igények szerinti megoldások már nem biztos, hogy érdeklik az új vevőt.

Az energiahatékonyság növeléséből származó egyéni szintű megtérülésnek döntően két forrása van: a csökkenő rezsiköltség és a lakás értékének növekedése. A magyar a lakások többsége elavult – lakóépületek 60 százaléka 1980 körül épült -, az energetikai korszerűsítés sokba kerül. Azonban egy budapesti, körülbelül 50 négyzetméteres lakás megfelelően kiszámolt energetikai korszerűsítése akár egymillió forinttal is növelheti az értékét.

Az ingatlantulajdonosok gyakran esnek abba a többletköltségeket eredményező hibába, hogy felületesen és átgondolatlanul terveznek, nem hangolják össze a munkákat, de annak a minőségét sem ellenőrzik. Emellett elnagyolják a költségkalkulációt, ami biztos út ahhoz, hogy elfogyjon a felújításra szánt pénz. Se pénz, se posztó – így maradnak félbe a nagy lendülettel indult munkálatok.