Lefolyóvezetékek céljára különböző anyagokat használunk. Az öntöttvason, acélon és kőanyagon kívül a műanyag áll az első helyen, mivel számos előnye van. Lefolyócsövek számára különböző minőségű és színű, különféle jelölésű különböző műanyagokat alkalmaznak.

Műanyag lefolyócsövek fektetése

Az ezermester számára az egyszerű megmunkálás miatt elsősorban a műanyag jön számításba. Manapság azonban már a szerelők is többnyire műanyag csöveket raknak le. Régebbi házak esetén, amelyekben más anyagokból való csöveket alkalmaztak, a felújításhoz és új bekötésekhez, műanyagból készített átmeneti darabok állnak rendelkezésre, amelyek az összes többi anyaghoz illeszkednek. Ezeknek a műanyag lefolyócsöveknek a minősége sokszor nagyon eltérő lehet, ami akár problémákat is okozhat. 

Az anyag

• ML-cső (műanyag lefolyócső) összekötő és bekötő vezetékekhez kis szennyvíz-hőmérsékletek (WC, kézi mosdók), valamint szellőzővezetékek esetén. Színe: világosszürke.

• NH-cső (nagy hőmérsékleteknek ellenálló) az összes csővezetékhez (az alapvezetékeken kívül),  

nagy szennyvízhőmérsékletek esetén is.

Színe: sötétszürke.

• MA-cső (műanyag alapvezeték) alapvezetékekhez. Színe: vörösesbarna.

A házon belüli lefolyók céljára többnyire a szürke, vörös csíkkal megjelölt NH-csövet használnak (az NH a nagy hőmérsékletnek ellenálló kivitelre utal). Ez akkor is stabil marad, ha forrásban lévő víz folyik le a vezetékben. Az egyszerű, gumitömítésekkel tömített összedugható rendszer az, ami a NHcsövekkel való munkát olyan kényelmessé teszi. Ezeket csupán a helyszínen a megfelelő hosszakra le kell vágni; az irányváltoztatások, csatlakozások, átmenetek, sőt az ellenőrzés céljára speciális idomdarabok kaphatókmelyek sokfélesége az összes lehetőséget megteremti.

Egy kis szerelési gyakorlat

A vágást lehetőleg simára és derékszögűre készítsük – kis átmérőjű csövek esetén a tiszta vágás   legjobban vezetőkalodában sikerülA fűrészelést finomfogú vasfűrésszel vagy speciális

műanyag fűrészlappal végezzük. A vágás helye enyhén morzsás és érdes. Ezt a sorját félgömbölyű reszelővel (finomvágatú) távolítjuk el és egyúttal kívül enyhén lereszeljük az élet, hogy később a csövet könnyen be lehessen tolni. Azt, hogy a ferdeség hány fokos legyen, a kész csövekről lehet „lelesni”, ezeket már gyárilag leélezték.

Hogy a csővégek jól át tudjanak csúszni a gumitömítésen, kenjünk a gyűrűre síkosító anyagotEz azt is elősegíti, hogy a cső könnyen tudjon mozogni, amikor kitágul.  

Falra szerelés és utólagos leágazás

A lefolyócsöveket feltétlenül eséssel kell elhelyezni, mégpedig 1 m csővezetékre 1-2 cm eséssel. Ezt az esést vízmértékkel ellenőrizzükamelynek egyik vége alá a lejtésnek megfelelő távtartó alátétet teszünk. A csöveket csőbilincsekkel rögzítjük. A csőbilincsek távolsága a csőátmérőtől függ, függőlegesen elhelyezett csöveknél a csőátmérő 15-szöröse, vízszintesen elhelyezett csöveknél 10-szerese.